De-Pauw-dark-450-v2.png

Afvallen onder begeleiding

Afvallen met behulp van medicatie

Afvallen bij Kliniek de Pauw betekent dat je er nooit alleen voor staat. We maken gebruik van innovatieve en onderscheidende begeleidings- en monitoring-tools, zodat we samen gemotiveerd blijven om duurzaam te veranderen.

De voordelen op een rij:

  • Professioneel begeleidingsteam (Arts, Diëtist, vraagbaak/klaagmuur)
  • Innovatieve tools voor monitoring en ondersteuning (Sinque®)
  • Focus op je motivatie en je lichaam – niet op de getallen

 

Het Begeleidingsteam

Dr. Wim de Graaff
Medische intake (60 min), recepten voor medicatie, controle op werkzaamheid

“Het is belangrijk dat je goede uitleg krijgt over de achtergrond waartegen je medicatie gebruikt. Dit vormt een belangrijke pijler en daarom wordt veel aandacht besteed aan voorlichting. Met behulp van een goed plan kan een vorm van medicatie uitkomst bieden.”

Dietiste Eline Meijer

Intake (60 min), Onderzoek en implementatie leefstijl- en voedingsplan

“Ik ga je helpen met het identificeren van die gebieden in je voedings- en leefstijl-patronen waar winst te behalen valt. Samen maken we een plan dat vol te houden is, zodat het eten ook gewoon leuk blijft terwijl je afvalt en toch voldoende gezonde stoffen binnenkrijgt.”

Praktijkeigenaar Boris Hoenson

Proactieve ondersteuning, contactpersoon

“Ik ben ervan overtuigd dat Kliniek de Pauw je vertrouwde partner is voor een gezond lichaam. Ik sta ten alle tijden voor je klaar om vragen te beantwoorden, en de begeleiding te bieden die het beste bij jou past. Samen staan we sterk!”

Innovatieve begeleiding met behulp van Sinque®

Vanuit onze overtuiging helpen we je om je minder te richten op het getal op de weegschaal. In plaats daarvan richt je je op de verandering die je in en aan je lichaam voelt gebeuren. 

Hiervoor maken we gebruik van de Sinque® Monitor. De Sinque® Monitor geeft je een beeld van je voortgang zonder een getal te laten zien. Zo kijk je continue naar je trend. En raak je niet gedemotiveerd door kleine tijdelijke gewichtsschommelingen, die normaal maar oh zo frustrerend kunnen zijn! Uit ervaring weten we dat dit je helpt om gemotiveerd te blijven.

In samenwerking met ons team dat 24/7 voor je klaarstaat als vraagbak, klaagmuur en motivator, kom je stap voor stap dichter bij het behalen van je doelstellingen.

 

Het belang van een goede leefstijl

Afvallen is erg moeilijk en op gewicht blijven is zo mogelijk nog moeilijker. Een verstoorde hormoonbalans kan daar debet aan zijn. Die kan er de oorzaak van zijn dat  je lichaam weinig of geen verzadigd gevoel meer ervaart. Hierdoor lijkt het of je continue honger hebt. Je lichaam neemt je op die manier in de maling. Vecht daar maar eens tegen. En alsof dat nog niet voldoende is, hebben mensen met overgewicht ook nog te kampen met publieke vooroordelen. De algemene opvatting is dat te dik zijn je eigen schuld is.

Hormoonbalans en fysiologie

Een van de grote problemen bij overgewicht is de fysiologische reactie van ons lichaam, dat op allerlei manieren probeert om het overgewicht te laten bestaan door een verstoorde hormoonbalans. Recent onderzoek wijst uit dat door overgewicht de hormoonbalans wordt verstoord. Ook insulineresistentie als gevolg van overgewicht verstoort ons berichtencentrum rondom honger en verzadiging.

Door deze, elkaar versterkende factoren is het niet zo gek dat het, zelfs met alle mogelijke wilskracht, moeilijk is om gewicht te verliezen en op je streefgewicht te blijven.

Om af te vallen en op gewicht te blijven is je leefstijl van groot belang. Bij Kliniek de Pauw hechten we veel waarde aan een goede begeleiding naar jouw ideale situatie. Dat betekent het halen van je streefgewicht, maar ook het aanleren van een leefstijl die je kunt volhouden.

Meer honger na afvallen

Hongergevoel neemt toe als je gewicht verliest. Je kunt je voorstellen dat je lichaam je dan vertelt dat er een zorgelijk proces gaande is. En dat daar actie tegen moet worden ondernomen – meer eten!

Kijkend naar de (pre)historie is dat misschien niet zo gek. Onze voorouders bewogen meer (op zoek naar eten) en aten alleen natuurlijk en onbewerkt voedsel dat veel rijker was aan eiwitten en vezels. Gewichtsverlies kwam in zo’n situatie alleen voor in geval van ziekte of blessures en was dan uiteraard een reden voor alarm.

Ook blijkt uit onderzoek dat ons voedsel tegenwoordig minder voedzaam is dan vroeger. Er zitten gewoon minder voedingsstoffen in. Daarnaast wordt voedsel nu vaak bewerkt en bevat het meer koolhydraten en vet. Hierdoor krijgen we relatief minder vezels en vitaminen binnen. Ook bewegen we minder waardoor een groter deel van de koolhydraten wordt omgezet in en opgeslagen als vet. 

Maak nu een afspraak met de diëtist/internist

Begeleiding naar streefgewicht volgens Richtlijn Partnerschap Overgewicht Nederland (PON)

Het eerste doel bij de start van een begeleidingstraject bij Kliniek de Pauw is het vastleggen van de uitgangssituatie. Om je goed te begeleiden, met een grotere kans op blijvend resultaat, wordt je huidige gedrag en je huidige eetpatroon geanalyseerd. Hierbij komen bijvoorbeeld ook stress(reductie) en slaapgewoonten ter sprake. Daarnaast wordt er lichamelijk en bloedonderzoek uitgevoerd. Naar aanleiding hiervan bespreken we de meest geschikte vorm van begeleiding, die start bij de diëtiste. In sommige gevallen kan ondersteuning met medicatie worden geadviseerd.

De basis voor je begeleidingstraject is steeds het aanleren van goede gewoonten die ook vol te houden zijn. Het gebruik van medicatie is een hulpmiddel om je lichaam opnieuw te programmeren als het gaat om de insulinehuishouding en de hormonale reactie op honger en verzadiging. Het eventuele gebruik van de medicatie moet in dat kader dus worden gezien als ondersteuning van je gedragsverandering, en niet als afvalmiddel.

Begeleidingsprogramma

Het begeleidingsprogramma van Kliniek de Pauw staat onder leiding van internist/endocrinoloog dr. W.E. de Graaff en volgt de richtlijn van de PON. Hierbij gaan we uit van deze belangrijkste stappen:

  1. Onderzoek naar welke oorzaken en/of bijdragende/in-stand-houdende factoren ten grondslag liggen aan het overgewicht.
  2. Begeleiding ten aanzien van het optimaliseren/behandelen van deze factoren.

Daarnaast worden ook de gewichtsgerelateerde gezondheidsrisico’s en de intrinsieke motivatie in kaart gebracht. Hierna wordt een behandelplan op maat uitgewerkt waarbij heldere en relevante uitkomsten en eindpunten worden vastgesteld.

Deze richtlijn is vanzelfsprekend een op maat gemaakt traject, specifiek voor jouw situatie.

Het gebruik van geneesmiddelen in dit afvalprogramma is daarom niet van tevoren al vastgelegd en wordt altijd voorafgegaan door begeleiding van onze specialisten.

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken? Neem dan contact met ons op. 

Een gezond lijf en een mooi uiterlijk

Afvallen met medicatie kan met behulp van kleine prikjes die je jezelf toedient of door tabletten die je inneemt. Welke voor jou het beste is, bespreek je tijdens de intake met dr. De Graaff en diëtiste Meijer. Lees hier alles over het injecteerbare medicijn, en hier vind je meer informatie over de tabletten.

Overgewicht en obesitas vormen een groeiend probleem in onze moderne maatschappij. Maar liefst 50% van de Nederlanders kampt ermee. Het vormt een risico op allerlei ziektes en kan veel klachten veroorzaken.

Afvallen is niet eenvoudig en op een gezond gewicht blijven al helemaal niet. Gelukkig zijn er steeds meer inzichten in waarom blijvend afvallen zo moeilijk is. En tegenwoordig is er (dus) medicatie voorhanden die als een steuntje in de rug kan dienen en kan helpen bij het aanleren van een gezonde levensstijl gedurende het gewichtsverlies.  Belangrijk is hierbij wel dat je goede begeleiding krijgt en begrijpt hoe je lichaam en het langdurig afvallen werkt. Met als belangrijkste doel om je streefgewicht te bereiken en te behouden.

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.

Het medicatieve afvaltraject in detail

Het programma voor gebruik van medicatie is opgebouwd uit twee fases en vloeit voort uit eerdere gesprekken met ons team van specialisten.

Vooraf
Nadat is vastgesteld dat jouw afvaltraject baat heeft bij medicatiegebruik, zetten we samen de volgende stappen. Indien dit nog niet eerder is gedaan, wordt je gevraagd een bloedonderzoek te laten uitvoeren en word je lichamelijk onderzocht door dr. De Graaff. Voor het laten prikken van bloed krijg je een zgn. labformulier mee. Deze uitslag van de bloedtest, samen met de informatie die eerder in je begeleidingstraject is verzameld, vormt het startpunt voor het medicatiegebruik.

Fase 1: Tijdens de eerste drie maanden van het gebruik van de medicatie sta je onder persoonlijke begeleiding van zowel de arts als de diëtiste.  Je komt maandelijks op het spreekuur voor overleg, voor het stellen van vragen en het verkrijgen van nieuwe medicatie voor de volgende periode. In deze fase bouw je de dosering van je medicatiegebruik op tot aan de onderhoudsdosering. Hierover wordt je uitvoerig geïnformeerd tijdens het voortraject. 

Fase 2: Na 3 maanden wordt je gewichtsafname geëvalueerd. Ben je 5% of meer van je gewicht verloren, dan kun je doorgaan met het gebruik van de medicatie. De invulling van het vervolgtraject wordt vanaf hier opnieuw voor wat betreft jouw dosering en begeleidingsbehoefte vastgesteld. 

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.

Duur van het traject

Afhankelijk van de mate waarin je voedingspatroon en je metabolische insulinehuishouding verstoord zijn, dien je de medicatie langer te gebruiken om je lichaam te ‘herprogrammeren.’ De meeste trajecten duren 12-24 maanden.

Stel ons je vraag via WhatsApp op 06 82 20 24 74.

Wil je op de hoogte blijven van tips, acties, leuke kortingen en interessant nieuws op het gebied van skin en beauty? Schrijf je dan hieronder in voor onze nieuwsbrief.